Начало / Половинка / Разни картинки / Разни връзки / За мен / About me / RSS емисия
 

 

Записки Разни

 

/5.9.2017, 8:37/ 

Допълнително отвратѐн съм. След като установих, че правите ми ъгли не са прави се ядосах на Практикер, че при поискана плоскост 30х40 те ми ги дават с по 1 мм по-малки.

Чакай малко, чакай малко... Да не би...?! Да, точно това е.... Нееееее.... проблема е в любимата ми ролетка.

Ролетките ми са криви до не май къде, обикновени ролетки за по 4-5 лв дават кошмарното отклонение от около 1мм на 50см.

Едната беше особено подвеждаща. Всичко е ок на 10см, на 20см, на 30 см и т.н. Обаче какво се случва на 13см - появява се изместване от около 0.1мм и това изместване нараства до 17ия см, след което до 20см грешката се изчиства. И това е от време на време в междудециметрията (нова дума). Пълен кошмар.

Още нещо - две абсолютно еднакви ролетки (оцветени в зелено и червено цвят електрик) - едната е кошмарно неточна, а другата почти няма проблем. Почти.

Като цяло - всички са верни до 10ия см.

Всичките обаче имат проблем с подвижната част в началото на лентата. Това мърдащо парченце трябва да компенсира измерването на вътрешни и външни размери, обаче това не се случва. На едната меренето на вътрешния размер беше ок, но на външен размер бяга с почти 1 милиметър.

Също така има значение дали лентата е била пречупвана. При пречупване се появява кривина, която заема място и това място се появява като грешка в измерването, въпреки че изглежда незначителна на пръв поглед. Едната имаше този проблем, но това поне не е фабричен дефект.

Желязната ми линийка (made in germany) дава отклонение от 0.5 мм на 50см.

Единственото коректно нещо се оказа една друга желязна линийка (Cassa) но тя е дълга само 30 см.

Шублерите ми са ок на 10ия см. На 15тия дигиталния и стандартния имат отклонение от 0.40 мм. Естествено, че вярвам на стандартния (тип нониус, с верние скала) купен преди 20год, когато реших, че е крайно време да си имам собствена сборка инструменти. Не че е някаква гаранция, но засега нямам с какво да сравня.

Общо взето още една вечер отишла в неконструктивни глупости.

А и вече не знам с какво да меря и откъде да намеря надежден измервателен инструмент.