Начало / Половинка / Разни картинки / Разни връзки / За мен / About me / RSS емисия
 

 

Записки Разни

 

/22.11.2017, 18:32/ 

И пусть умоются кровью все те, кто усомнится в нашем миролюбии, ибо милосердие наше беспощадно

изт

вариация по "Ричард Длинные Руки"

още

 
/18.11.2017, 16:41/ 

златно поколение

 
/10.11.2017, 14:27/ 

Дочут разговор между касиерки в магазина отпреди малко:

- Марианче, апдейтни са, трябва да са апдейтниш.

- Първо трябва да са хакна и тогава ша са апдейтна.

Брей...

 
/10.11.2017, 10:37/ 

Русенската поликлиника си има нова входна колибка.

От поликлиниката исках основно едно нещо - автоматини врати, за да не пипам дръжки и предмети на това място, на което има висока концентрация на болни хора, и тези болни хора пипат същите предмети.

Уви.

Автоматични врати няма. Такива има на близкия оноцентър. Има и на търновската поликлиника. Тук обаче не. Явно е, че пак са похарчени едни пари, от наши хора, най-вероятно - с голяма възвръщаемост за "правилните" хора.

Явно ще продължавам да отварям вратите с лакти. А това неминуемо ще ме кара да чувствам, че се намирам в клоака и с неприязън да стъпвам там. Сигурно и други хора се чувстват така. Понякога е достатъчно толкова малко, за да промениш много.

 
/8.11.2017, 16:50/ 

Иво Христов направи и друго освен, че приписа спасението на българските евреи на ЧА.

Той обяви 80% от българите за дебили.

Това не е малко.

Това е страхотен и звучен шамар от страна на политик към избралите го хора.

[1] [2]

 
/6.11.2017, 13:05/ 

междувременно румънците отново показват, че са гражданско общество

не ще позволят и на парламента да премахне антикорупционните закони:

 
/6.11.2017, 12:07/ 

Руснаците гледат да изнервят всички, за всичко. Сигурно панросийската им политика го повелява. Няма нищо, на което да не са посегнали.

Русия обяви, че Червената армия е спасила българските евреи 

"...в годините на Втората световна война благодарение на нашите воини бе предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин около 50 000 души бяха спасени от неминуема гибел. Най-страшното е, че това дори не е оскърбителен акт, а че в приведените от мен данни няма особен смисъл, защото хората, занимаващи се с оскверняване, нямат и понятие от собствената си история. Ето това е страшно."

Нахални. Лъжци. Крадци.

П.С.

По-рано говна от този тип (които те докарват до онемяване от наглостта на лъжата) излизаха основно от устата на Лавров (на официално, държавно ниво), но в последните години Захарова пое тази длъжност. И се справя великолепно.

П.С2

Захариева отговаря техническо вярно, но покрай многото ѝ думи не става достатъчно ясно дава да се разбере, че думите на Захарова са нагла лъжа. Няма дух в думите ѝ. Сакън да не обидим братушките, да не стане скандал дипломатически, толкова сме дипломатични, че и малкото успешни дела сме готови да ги харижем.

П.С3

Асен Генов аргументирано разказва, че точно обратното се случва в съветска Русия.

На 12 август 1952 г., именно в “Нощта на екзекутираните поети”, 13 членове на Еврейския антифашистки комитет на СССР са разстреляни за “антисъветска” и “контрареволюционна дейност”.

П.С4

Никоя парламентарна партия не излиза с декларация. Нито дори "патриотите". Не че някой очаква от тях да свършат нещо достойно.

2017-11-07 PS5

Посолството на Русия отговори гнева на хората относно глупостите, които надрънка Захарова с още глупости.

Главным было – изменившаяся обстановка на фронтах войны, победы Красной Армии под Сталинградом и Курском, жертвы советского народа, положенные ради освобождения и своей страны, и стран Европы. Напомним нынешнему болгарскому МИДу, что в 1941-1945 гг. весь свободолюбивый мир с затаенным дыханием следил за тем, как развиваются события на советско-германском фронте. Не будь Красной Армии, немцы успели бы уничтожить не 6 млн евреев, а намного больше.

[...]

Так что наш МИД абсолютно прав, указывая, что именно «благодаря нашим воинам удалось предотвратить депортацию евреев из Болгарии».

Внушението е следното - не може да сме постигнали нещо сами. Ако сме постигнали нещо - то е благодарение на тях, "братушките". Това, че единствени сме имали смелостта като общество и управление да се изправим и да направим нещо срещу геноцида - то не се брои.

ПС6

Реакции на политици:

Каракачанов се изказва като използва случая да дръпне чергичката към своята партия - иронично заявява, че ВМРО имала по-големи заслуги от ЧА.

Президентът Радев смята, че това е непознаване на историята или провокация. Много разочароващо измъкване от страна на президента.

Печално известния Иво Христов (депутата, не президентския съветник) не изненадва никого - заема страната на Русия. Според него оцапването на паметника е по-важно от присвояването на заслуги от страна на руснаците.

Андрей Ковачев - Захарова не познава историята.

Божидар Димитров се изказва като хамалин.

ПС7

Сега се зачетох по-подробно в нашата история, така както е описана в Уикипедия.

РККА няма никаква заслуга за спасяването на евреите, или в най-добрия случай тя е крайно индиректна.

През март 1943 арестите на евреи с цел депортиране са си започнали съвсем сериозно.

Реакцията на обществото и протестите на заможни хора, интелигенти и политици (включително 43 депутата и зампредседателя на Народното събрание) са тези, които са накарали министърът да разпореди спиране на арестите.

Министър-председателят Филов доста се постарава да си осигури премахване на пречките по извършване на депортациите, но неуспешно.

Самият цар Борис III чак след година успява да убеди Рибентроп и Хитлер да не бъдат депортирани българските евреи - това се отнася само до евреите на територията на България (без присъединените територии), като изтъква прагматична причина - да помагат при строенето на пътища.

За съжаление с идването на ЧА в България 20 от тези 43 депутата са осъдени на смърт. 💀

 
/1.11.2017, 16:15/ 

Днес ми хрумна, че мога да си направя домейн Недьо - ned.io

Закъснял съм, зает е.

 
/26.10.2017, 14:29/ 

Забавно е колко често и бързо споровете между руснак и българин в нета се преминават по следния начин (и също колко бързо стигат до съгласие):

Р: Вие сте неблагодарни, постоянно сте срещу нас и ни забивате нож в гърба

Б: Не сме неблагодарни, благодарни сме

Р: Ние ви освободихме, а вие сте постоянно срещу нас

Б: Да, вашият интерес не ни е изгоден, а и вие постоянно ни се бъркате в нещата

Р: Ами вие какво искате, еди колко си хиляди руски войника са измрели за Освобождението ви, все някаква полза трябва да имаме. Трябва да сте ни лоялни.

Б: ?!?

Маските падат много бързо. Става ясно, че цялата работа не била заради братски и състрадателни въжделения. С това патосните излияния не спират, но вече има аргумент срещу тях.

 

Не така става в руския нет, когато стане дума за България:

Р1: Толкова са неблагодарни

Р2: Наричат ни братушки, а никакви братушки не са ни, само ни предават

Р1: Толкова от нашите са измрели за тяхното осбождение от турците

Р2: А после ги освободихме и от германците

Р1: И с наши пари им създадохме държава

Р2: С наши пари се грижехме за тях по време на комунизма. Те не са имали комуналки, а ние имахме.

Р1: и тн

Р2: и тн

И тн до безкрай. Общо взето, си приказват небивалици. Единствено някой "либерал", може да се намеси с някое по-алтернативно мнение, но по принцип не.

 

Доста по-гадно изглежда, когато българин русофил пише в руския нет:

Р: Вие сте предатели.

Б: Те нашите управници са предатели. Ние, целия народ, много ви обичаме.

Р: Само така казватe, винаги сте против нас.

Б: Ама ние не искаме. Никога не сме имали държавници, а вашите са толкова умни. Ето толкова ви завиждаме за Путин. Толкова е умен и така се грижи за Русия и показва на американците къде зимуват раците. И Крим е ваш.

Р: Така е. Ти ставаш. Но останалите българи, поляци, украинци, хървати, словаци и черногорци и т.н. са предатели. (бележка: сърбите никога не ги споменават в това число)

Б: Братушкиии

Р: Братушкии

Буе.

 
/26.10.2017, 11:59/ 

1. OpenSearch xml се инсталира в Firefox с функция

window.external.AddSearchProvider("webpath_to_opensearch.xml");

 

2. Друг начин:

 добавя се link таг към html:
 

<link rel="search"
type="application/opensearchdescription+xml"
title="Suggest and Search by nedko"
href="webpath_to_opensearch.xml">

 После Firefox предлага добавяне в search полето:

 

Естествено и в двата случая трябва да е наличен XML файл, който да описва според OpenSearch стандарта (opensearch.org).

Доста по-простичко става на Хром - просто се отива на chrome://settings/searchEngines и се добавя съответната търсеща машина. По-рано даже автоматично са се добавяли при откриване на opensearch.xml (струва ми се абсурдно), но сега до колкото виждам не е така.

 
/26.10.2017, 10:01/ 

Изумително. Тази жена да не би да е истински играч, а не пионка? Собчак официално обяви Крим за украински.

Естествено всички придворни ѝ скочиха и казаха, че въпросът изобщо не стои на дневен ред и това нейното било заплаха за националната цялост и екстремизъм.

Признавам, че това много ме изненадва. Дали не търсят човек, който да върне Крим, та да излязат от кашата в която се набутаха?

 
/25.10.2017, 10:08/ 

оказа се че любимия ми клавиш F7 за Show History в PowerShell все още работи. Просто трябва да се изпълни:

Remove-Module -Name PSReadLine

при което се подменя (само за текущата сесия) модула, който чете клавиатурата с дефолтния. Какво повече допринася този модул не ми е ясно още. Довършването с Tab и многоредовото въвеждане на стейтмънти си е там, така че ще ще включа тази команда в Microsoft.PowerShell_profile.ps1 файла за автоматично стартиране при отваряне на сесия.

 
/24.10.2017, 10:30/ 

Сега забелязвам колко са се изтарикатили от фейсбук - напоследък малко липсвах там, та рекох да вляза, че да не ми пишат отсъствие. Браузиш си, значи, скучновато из лентата надолу и все по-надолу и изведнъж някакво видео ти грабва вниманието. Спираш за момент да се загледаш и - ба! ко прай таз Нивея тука?! Чак не разбрах как вместо космически ракети пред очите ми се редят бурканчета Нивея и не мога да вгрея какво, аджеба, става тука. А ония тарикатите ти втъкват рекламата пред зрението чак като видят, че нещо ти грабва вниманието - един вид - споко ще си видиш видеоцето, ама първо ще изчакаш тези рекламки тука. И аз чакам. Баси. И съм сигурен че шибания им ИИ (изкуствен интелект) ще оцени по достойнство какво съм се отказал да изчакам и какво съм изчакал, и за в бъдеще ще чакам на всички любими теми, докато шибаните теми дето ми е през оная работа за тях ще се виждат от раз. Както се казва: всичко си има цена... безплатното също.

 
/19.10.2017, 14:53/ 

Новия Путин се казва Собчак. Изглежда безумна и истерична. Води се опозиционерка и уж е против Путин. Слогана ѝ е "Против всех". Клипът ѝ е толкова режисиран и това с ръцете е толкова фалшиво, че от километри вони на пиар. 

Явно се подготвя добра алтернатива на Путин, току виж ако Путин изпадне от надбягването, кон номер 2 да е на кликата. Сигурно още се чудят за кого да фалшифицират изборите, за него или за нея. 

Един ден тази като стане президент - дупе да му е яко на всеки съсед и всеки, който има нещо общо с Русия.

 
/19.10.2017, 11:42/ 

сичките мамуни на клона :)

 
/16.10.2017, 18:19/ 

“Опасност от конгрес по български“ гласи заглавие в испанското онлайн-издание Лас Провинсиас; сайтът Астуриас либерал пише: “Още един конгрес по български - не и с моя глас“; в изданието Мадрид прогресиста четем: “Сближени покрай омразата, конгреси по български и остарели рани“ - хиляди подобни заглавия върлуват в испаноезичните онлайн и печатни издания. Участниците в тези конгреси по "български" образец пък биват наричани “български вождове“ или просто “българите“. Какво точно означава изразът congreso a la búlgara?

 

bla

meh

 
/10.10.2017, 17:10/ 

като видя, че нещо е народно - бягам далеч от него.

пример: салам народен, който признавам си - не съм опитвал от няколко години, но последния път, когато го опитах беше всичко друго, но не и салам. същото се отнася и за каймата със същото народно име.

другия пример е народна република българия, както и всички народни републики от коми блока - пълен шит построен върху основата на много черепи и кости и много национално предателство.

не мога да се сетя за нещо народно, което да става.

 
/9.10.2017, 15:40/ 

mi band master - тхе бест. тези руснаци ме учудват. откъде имат толкова време да си играят да ревърсват mi fit.

работи без проблем без инсталиран ми фит. тоест е пълен риплейсмънт.

има разлика в оценката на съня, сякаш ползва стар протокол на мифит.

и поддържа непрекъснато мерене на пулс, в реално време.

ми банд мастер е единстеното, което прави това.. и за разлика от смотания ми фит работи и на таблета ми - ми фита е крипълд да бачка само на телефони. някои телефони. и не на таблети.

крилълд крипъл.

единственото ми притеснение е, че е руско отроче и най-вероятно клаудва директно на сървърите на фсб, както mifit директно в мсс.

 
Етимология: художник 

откъде идва думата "художник"?

на руски "худеть" означава отслабвам

тогава откъде на къде художник значи "човек, който рисува", а не "човек, който отслабва"

оказва се художник е русизъм и идва от думата "худог", която навремето е значела "сведущ", "ловък".

от друга страна българския уикиречник се съгласява, че думата е русизъм, но твърди, че е старобългарска "хѫдожьникъ".

в крайна сметка в уикипедията е указано, че това понятие идва от готската (германска) дума handags, от там хѫдог -> худог -> художник. 

в края на 19ти век нашите зографи не са я използвали, явно е дошла след Освобождението с руснаците.

#етимология

 
/19.9.2017, 14:15/ 
 
/12.9.2017, 17:56/ 

четките на лидъл както и правите им ъгли са пълен боклук - постоянно сипят косми, но това се очакваше, цената е само 5 лв за 8 четки.

 
/5.9.2017, 11:37/ 

Допълнително отвратѐн съм. След като установих, че правите ми ъгли не са прави се ядосах на Практикер, че при поискана плоскост 30х40 те ми ги дават с по 1 мм по-малки.

Чакай малко, чакай малко... Да не би...?! Да, точно това е.... Нееееее.... проблема е в любимата ми ролетка.

Ролетките ми са криви до не май къде, обикновени ролетки за по 4-5 лв дават кошмарното отклонение от около 1мм на 50см.

Едната беше особено подвеждаща. Всичко е ок на 10см, на 20см, на 30 см и т.н. Обаче какво се случва на 13см - появява се изместване от около 0.1мм и това изместване нараства до 17ия см, след което до 20см грешката се изчиства. И това е от време на време в междудециметрията (нова дума). Пълен кошмар.

Още нещо - две абсолютно еднакви ролетки (оцветени в зелено и червено цвят електрик) - едната е кошмарно неточна, а другата почти няма проблем. Почти.

Като цяло - всички са верни до 10ия см.

Всичките обаче имат проблем с подвижната част в началото на лентата. Това мърдащо парченце трябва да компенсира измерването на вътрешни и външни размери, обаче това не се случва. На едната меренето на вътрешния размер беше ок, но на външен размер бяга с почти 1 милиметър.

Също така има значение дали лентата е била пречупвана. При пречупване се появява кривина, която заема място и това място се появява като грешка в измерването, въпреки че изглежда незначителна на пръв поглед. Едната имаше този проблем, но това поне не е фабричен дефект.

Желязната ми линийка (made in germany) дава отклонение от 0.5 мм на 50см.

Единственото коректно нещо се оказа една друга желязна линийка (Cassa) но тя е дълга само 30 см.

Шублерите ми са ок на 10ия см. На 15тия дигиталния и стандартния имат отклонение от 0.40 мм. Естествено, че вярвам на стандартния (тип нониус, с верние скала) купен преди 20год, когато реших, че е крайно време да си имам собствена сборка инструменти. Не че е някаква гаранция, но засега нямам с какво да сравня.

Общо взето още една вечер отишла в неконструктивни глупости.

А и вече не знам с какво да меря и откъде да намеря надежден измервателен инструмент.

 
/3.9.2017, 21:30/ 

„Избягваме да използваме религиозни символи, защото не искаме да изключваме религиозни убеждения. Ние сме компания, която зачита мултикултурализма и този принцип е илюстриран на „дизайна“ на опаковката“. източник

Това обясниха Лидъл за кръстовете, които са изтрили от снимката от Санторини.

Реално правят точно обратното - изтриват една култура и намаляват мултикултурализма.

п.с. щеше да е просто извратена толерантност, обаче се оказа двоен стандарт. Тук например не са махнали минаретата на джамията :)

 
За чемшира #3 

Гадинката, както я наричам, официално се казва "Cydalima perspectalis", Чемширен молец.

пораснал той изглежда така: 

Родом е от източна Азия.

още по темата:

http://xn--80atgp9ar.xn--b1amgyd9f.com/index.php?topic=1403.0

 

 
за чемшира #2 

преди време се бях притеснил, че чемшира в русе масово бива изтребен от някакви гаиднки, но днес видях, че има шанс за възстановяване. там където е бил изчистен прорастват нови клонки:

На други места, където не беше изрязан си стои все така сух. Погледнах отдолу - няма прорастъци.

 
/10.8.2017, 21:32/ 

В России суровость законов компенсируется необязательностью их исполнения...

гадното е, че толкова пасва и тук.

 
/10.8.2017, 12:22/ 

наистина трябва да спрат да ползват естествени миризми за ароматизатори за тоалетна и други такива.

не е естествено да помиришеш фрезия и да се сетиш за фекалии.

 
/1.8.2017, 9:20/ 

размерът на Япония спрямо Европа е впечатляващ, човек изведнъж разбира защо имат скоростни влакове:

 
Чемшира измира 

В послените години някаква гадна буболечка е нападнала чемширите и чемшироподобните (видях едно с листа подобни на чемшир, но не така заоблени) и яко ги унищожава. Преди година чемшира на един приятел замина (на 20 км от Русе). Тази година цяло Русе е пламнало.

Това е доста жалко защото чемшира е готин храст. 

Пред един блок покрай, който често минавам:

Няколко седмици по-късно кметските служби се задействаха и очистиха района. Отначало се ядосах, че само режат, но не полагат грижи да пръскат, но това, оказа се, е добро нещо да се направи, и то в комплект с изгаряне на поразените храсти. Дано като са ги изнесли да са ги изгорили.

Гадината обича само чемшир, не яде друго:

Буболечката има много добър камуфлаж. На живо не успях да видя, видях я чак след като огледах снимките от близо на компютъра.

Ето го и буболеча дето унищожи всички чемшири в Русе:

 

Това е от чемшира до кръговото:

 

Гадината нападна и чемшира на селото ми.

Нелито пръска два пъти с инсектицида за овошките (не помня името му). Аз също пръсках веднъж вътре в самия храст - за да достигна до всяка клонка и листенце.

В агроаптеката ми препоръчаха Циклон, но получихме отзиви, че други хора са се справяли и с Нуреле. Взех и двете и ще им направя адски коктейл. Трябва да се пръска с повишена доза - на около 150% от нормалното, като се пръска на всеки 4-5 дена, като не бива да се подминава и земята под храста. Сухите клонки се премахват и изгарят, защото гъсеници може и да няма, но яйцата им са там.

П.С. На улица Баба Тонка има и цяло дърво. Казват, че е на 200 години. Дано да е оцеляло.

 
/31.7.2017, 15:08/ 

Отчаян съм - имам 5 прави ъгъла в къщи и нито един от тях не е 90°. 

Първо си купих обикновен китайски ъгъл, защото бях убеден, че не може нещо толкова елементарно като правия ъгъл да се обърка. Е, китайски некачествени стоки, не е 90°. Вдигнах рамене и си казах "какво очаквам от ъгъл за няколко левчета".

После си купих някакъв френски прав ъгъл за около 25-30 лв от мосю бриколаж и бях убеден, че след като съм изсипал толкова пари за нещо толкова елементарно, то не може да не е право. Оказа се обаче, че може. Научих се, че може и да е скъпо и пак да е скапано.

После си купих комплект от 3 прави ъгъла с различни големини от Лидл. В стоките на Лидл имам някакво натрупано с годините доверие. Бях убеден, че след като те оказват контрол не може да допуснат неправи прави ъгли. Пак бях горчиво опроверган. 

Най-малкия от трите не беше настройваем въобще, но другите два бяха - имат едно малко винтче с помощта на което, като се развие и може да се настрои правотата на ъгъла. Което в последствие се оказа невъзможно, заради разни контруктивни глупости.

Колкото и да ги настройвах, все ми бягаха ъглите на детайлите (т.е. не бяха 90°). Тъкмо започвах поредната порция скубане на коси, когато се сетих от къде идва проблема - рамената на шибаните им ъгли не са еднаква ширина - на единия от тях в началото рамотп е широоко 40.02 мм, а в края е 41.4 мм.

След всичката тази вакханалия вече не вярвам и на цифровия ъгломер, който имам. Нещо повече, не вярвам на нито един прав ъгъл в къщи било то на плот, мебел, или каквото и да било.

Направо се чудя как се движи световната икономика.