Начало / Половинка / Разни картинки / Разни връзки / За мен / About me / RSS емисия
 

 

Записки Разни

 

/5.12.2017, 10:06/ 

When did Italian become the language of Italy? Ancient Romans spoke Latin. Modern Italians speak Italian.

ТЛДР: Преди време си задавах въпроса - как така целия Апенински полуостров е преминал от латински на италиански. Най-очевидния отговор е - не е. Просто не са говорили латински. Латинския е бил език на елита, аристокрацията, богослуженията, императора, сената и т.н. Просто е бил модерен и "изискан". Всъщност латинския е бил един от десетките езици в италианския полуостров. До обединението на Италия като държава през 19ти век всеки си е говорил местния език, където живее. Мусолини след първата световна война налага и унифицира използването на съвременен италиански в държавата, като този процес продължава десетки години. Някои от езиците говорени в Италия почти нямали нищо общо едни с други.

 
/3.12.2017, 16:18/ 

 
/3.12.2017, 16:06/ 

невероятно яка въздушна снимка

освен голямото спокойствие и уют , които ме обезмат като я гледам ,ме обзема и едно любопитство, което не ми дава мира - не мога да си отговоря на един въпрос от няколко мунити:

защо по покрива на първата къща няма сняг?

между другото снимката е от киото, япония, https://en.wikipedia.org/wiki/Historic_Villages_of_Shirakawa-g%C5%8D_and_Gokayama

автор: неизвестен за мен

->

 
/30.11.2017, 15:15/ 

По мое младежко впечатление сравнително лесно и без много ексцесии се случиха нещата (без да броим Румъния) с падането на желязната завеса.

Самото падане на комунистическата власт в България без съмнение беше повлияно от лесното случване на нещата в Източна Германия.

И всичко това по случайност.

Само като си помисля какво щеше да се случи, ако не беше се случила тази грешка - заповед бива интерпретирана неправилно и като резултат вместо втвърдяване на позицията ГДР прави мирен преход ...

Румънския сценарий в целия соц блок... дали нямаше да е за добро в края на краищата?

 
/23.11.2017, 10:55/ 

Бая се чудех, защо Черния петък е черен, като се има предвид мрачния сантимент на черния цвят.

Реално няма постигнато съгласие относно причината за името.

Според една от теориите през Черния петък (винаги след Деня на благодарността, който пък винаги е в четвъртък) хората декларирали пред работодателя си, че са болни, за да имат 4 почивни дни един след друг. В крайна сметка изглеждало, че в петък епидемия е покосила хората и масово опразнила работните места в предприятията.

Според друга теория името е тръгнало от средите на полицията, заради сериозните пазарувания пътищата са задръстени от хора и коли, в последствие има и доста пътни произшествия. Както меджу другото и доста кражби в магазините.

 
/22.11.2017, 16:32/ 

И пусть умоются кровью все те, кто усомнится в нашем миролюбии, ибо милосердие наше беспощадно

изт

вариация по "Ричард Длинные Руки"

още

 
/18.11.2017, 14:41/ 

златно поколение

 
/10.11.2017, 12:27/ 

Дочут разговор между касиерки в магазина отпреди малко:

- Марианче, апдейтни са, трябва да са апдейтниш.

- Първо трябва да са хакна и тогава ша са апдейтна.

Брей...

 
/10.11.2017, 8:37/ 

Русенската поликлиника си има нова входна колибка.

От поликлиниката исках основно едно нещо - автоматини врати, за да не пипам дръжки и предмети на това място, на което има висока концентрация на болни хора, и тези болни хора пипат същите предмети.

Уви.

Автоматични врати няма. Такива има на близкия оноцентър. Има и на търновската поликлиника. Тук обаче не. Явно е, че пак са похарчени едни пари, от наши хора, най-вероятно - с голяма възвръщаемост за "правилните" хора.

Явно ще продължавам да отварям вратите с лакти. А това неминуемо ще ме кара да чувствам, че се намирам в клоака и с неприязън да стъпвам там. Сигурно и други хора се чувстват така. Понякога е достатъчно толкова малко, за да промениш много.

 
/8.11.2017, 14:50/ 

Иво Христов направи и друго освен, че приписа спасението на българските евреи на ЧА.

Той обяви 80% от българите за дебили.

Това не е малко.

Това е страхотен и звучен шамар от страна на политик към избралите го хора.

[1] [2]

 
/6.11.2017, 11:05/ 

междувременно румънците отново показват, че са гражданско общество

не ще позволят и на парламента да премахне антикорупционните закони:

 
/6.11.2017, 10:07/ 

Руснаците гледат да изнервят всички, за всичко. Сигурно панросийската им политика го повелява. Няма нищо, на което да не са посегнали.

Русия обяви, че Червената армия е спасила българските евреи 

"...в годините на Втората световна война благодарение на нашите воини бе предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин около 50 000 души бяха спасени от неминуема гибел. Най-страшното е, че това дори не е оскърбителен акт, а че в приведените от мен данни няма особен смисъл, защото хората, занимаващи се с оскверняване, нямат и понятие от собствената си история. Ето това е страшно."

Нахални. Лъжци. Крадци.

П.С.

По-рано говна от този тип (които те докарват до онемяване от наглостта на лъжата) излизаха основно от устата на Лавров (на официално, държавно ниво), но в последните години Захарова пое тази длъжност. И се справя великолепно.

П.С2

Захариева отговаря техническо вярно, но покрай многото ѝ думи не става достатъчно ясно дава да се разбере, че думите на Захарова са нагла лъжа. Няма дух в думите ѝ. Сакън да не обидим братушките, да не стане скандал дипломатически, толкова сме дипломатични, че и малкото успешни дела сме готови да ги харижем.

П.С3

Асен Генов аргументирано разказва, че точно обратното се случва в съветска Русия.

На 12 август 1952 г., именно в “Нощта на екзекутираните поети”, 13 членове на Еврейския антифашистки комитет на СССР са разстреляни за “антисъветска” и “контрареволюционна дейност”.

П.С4

Никоя парламентарна партия не излиза с декларация. Нито дори "патриотите". Не че някой очаква от тях да свършат нещо достойно.

2017-11-07 PS5

Посолството на Русия отговори гнева на хората относно глупостите, които надрънка Захарова с още глупости.

Главным было – изменившаяся обстановка на фронтах войны, победы Красной Армии под Сталинградом и Курском, жертвы советского народа, положенные ради освобождения и своей страны, и стран Европы. Напомним нынешнему болгарскому МИДу, что в 1941-1945 гг. весь свободолюбивый мир с затаенным дыханием следил за тем, как развиваются события на советско-германском фронте. Не будь Красной Армии, немцы успели бы уничтожить не 6 млн евреев, а намного больше.

[...]

Так что наш МИД абсолютно прав, указывая, что именно «благодаря нашим воинам удалось предотвратить депортацию евреев из Болгарии».

Внушението е следното - не може да сме постигнали нещо сами. Ако сме постигнали нещо - то е благодарение на тях, "братушките". Това, че единствени сме имали смелостта като общество и управление да се изправим и да направим нещо срещу геноцида - то не се брои.

ПС6

Реакции на политици:

Каракачанов се изказва като използва случая да дръпне чергичката към своята партия - иронично заявява, че ВМРО имала по-големи заслуги от ЧА.

Президентът Радев смята, че това е непознаване на историята или провокация. Много разочароващо измъкване от страна на президента.

Печално известния Иво Христов (депутата, не президентския съветник) не изненадва никого - заема страната на Русия. Според него оцапването на паметника е по-важно от присвояването на заслуги от страна на руснаците.

Андрей Ковачев - Захарова не познава историята.

Божидар Димитров се изказва като хамалин.

ПС7

Сега се зачетох по-подробно в нашата история, така както е описана в Уикипедия.

РККА няма никаква заслуга за спасяването на евреите, или в най-добрия случай тя е крайно индиректна.

През март 1943 арестите на евреи с цел депортиране са си започнали съвсем сериозно.

Реакцията на обществото и протестите на заможни хора, интелигенти и политици (включително 43 депутата и зампредседателя на Народното събрание) са тези, които са накарали министърът да разпореди спиране на арестите.

Министър-председателят Филов доста се постарава да си осигури премахване на пречките по извършване на депортациите, но неуспешно.

Самият цар Борис III чак след година успява да убеди Рибентроп и Хитлер да не бъдат депортирани българските евреи - това се отнася само до евреите на територията на България (без присъединените територии), като изтъква прагматична причина - да помагат при строенето на пътища.

За съжаление с идването на ЧА в България 20 от тези 43 депутата са осъдени на смърт. 💀

 
/1.11.2017, 14:15/ 

Днес ми хрумна, че мога да си направя домейн Недьо - ned.io

Закъснял съм, зает е.

 
/26.10.2017, 11:29/ 

Забавно е колко често и бързо споровете между руснак и българин в нета се преминават по следния начин (и също колко бързо стигат до съгласие):

Р: Вие сте неблагодарни, постоянно сте срещу нас и ни забивате нож в гърба

Б: Не сме неблагодарни, благодарни сме

Р: Ние ви освободихме, а вие сте постоянно срещу нас

Б: Да, вашият интерес не ни е изгоден, а и вие постоянно ни се бъркате в нещата

Р: Ами вие какво искате, еди колко си хиляди руски войника са измрели за Освобождението ви, все някаква полза трябва да имаме. Трябва да сте ни лоялни.

Б: ?!?

Маските падат много бързо. Става ясно, че цялата работа не била заради братски и състрадателни въжделения. С това патосните излияния не спират, но вече има аргумент срещу тях.

 

Не така става в руския нет, когато стане дума за България:

Р1: Толкова са неблагодарни

Р2: Наричат ни братушки, а никакви братушки не са ни, само ни предават

Р1: Толкова от нашите са измрели за тяхното осбождение от турците

Р2: А после ги освободихме и от германците

Р1: И с наши пари им създадохме държава

Р2: С наши пари се грижехме за тях по време на комунизма. Те не са имали комуналки, а ние имахме.

Р1: и тн

Р2: и тн

И тн до безкрай. Общо взето, си приказват небивалици. Единствено някой "либерал", може да се намеси с някое по-алтернативно мнение, но по принцип не.

 

Доста по-гадно изглежда, когато българин русофил пише в руския нет:

Р: Вие сте предатели.

Б: Те нашите управници са предатели. Ние, целия народ, много ви обичаме.

Р: Само така казватe, винаги сте против нас.

Б: Ама ние не искаме. Никога не сме имали държавници, а вашите са толкова умни. Ето толкова ви завиждаме за Путин. Толкова е умен и така се грижи за Русия и показва на американците къде зимуват раците. И Крим е ваш.

Р: Така е. Ти ставаш. Но останалите българи, поляци, украинци, хървати, словаци и черногорци и т.н. са предатели. (бележка: сърбите никога не ги споменават в това число)

Б: Братушкиии

Р: Братушкии

Буе.

 
/26.10.2017, 8:59/ 

1. OpenSearch xml се инсталира в Firefox с функция

window.external.AddSearchProvider("webpath_to_opensearch.xml");

 

2. Друг начин:

 добавя се link таг към html:
 

<link rel="search"
type="application/opensearchdescription+xml"
title="Suggest and Search by nedko"
href="webpath_to_opensearch.xml">

 После Firefox предлага добавяне в search полето:

 

Естествено и в двата случая трябва да е наличен XML файл, който да описва според OpenSearch стандарта (opensearch.org).

Доста по-простичко става на Хром - просто се отива на chrome://settings/searchEngines и се добавя съответната търсеща машина. По-рано даже автоматично са се добавяли при откриване на opensearch.xml (струва ми се абсурдно), но сега до колкото виждам не е така.

 
/26.10.2017, 7:01/ 

Изумително. Тази жена да не би да е истински играч, а не пионка? Собчак официално обяви Крим за украински.

Естествено всички придворни ѝ скочиха и казаха, че въпросът изобщо не стои на дневен ред и това нейното било заплаха за националната цялост и екстремизъм.

Признавам, че това много ме изненадва. Дали не търсят човек, който да върне Крим, та да излязат от кашата в която се набутаха?

 
/25.10.2017, 7:08/ 

оказа се че любимия ми клавиш F7 за Show History в PowerShell все още работи. Просто трябва да се изпълни:

Remove-Module -Name PSReadLine

при което се подменя (само за текущата сесия) модула, който чете клавиатурата с дефолтния. Какво повече допринася този модул не ми е ясно още. Довършването с Tab и многоредовото въвеждане на стейтмънти си е там, така че ще ще включа тази команда в Microsoft.PowerShell_profile.ps1 файла за автоматично стартиране при отваряне на сесия.

 
/24.10.2017, 7:30/ 

Сега забелязвам колко са се изтарикатили от фейсбук - напоследък малко липсвах там, та рекох да вляза, че да не ми пишат отсъствие. Браузиш си, значи, скучновато из лентата надолу и все по-надолу и изведнъж някакво видео ти грабва вниманието. Спираш за момент да се загледаш и - ба! ко прай таз Нивея тука?! Чак не разбрах как вместо космически ракети пред очите ми се редят бурканчета Нивея и не мога да вгрея какво, аджеба, става тука. А ония тарикатите ти втъкват рекламата пред зрението чак като видят, че нещо ти грабва вниманието - един вид - споко ще си видиш видеоцето, ама първо ще изчакаш тези рекламки тука. И аз чакам. Баси. И съм сигурен че шибания им ИИ (изкуствен интелект) ще оцени по достойнство какво съм се отказал да изчакам и какво съм изчакал, и за в бъдеще ще чакам на всички любими теми, докато шибаните теми дето ми е през оная работа за тях ще се виждат от раз. Както се казва: всичко си има цена... безплатното също.

 
/19.10.2017, 11:53/ 

Новия Путин се казва Собчак. Изглежда безумна и истерична. Води се опозиционерка и уж е против Путин. Слогана ѝ е "Против всех". Клипът ѝ е толкова режисиран и това с ръцете е толкова фалшиво, че от километри вони на пиар. 

Явно се подготвя добра алтернатива на Путин, току виж ако Путин изпадне от надбягването, кон номер 2 да е на кликата. Сигурно още се чудят за кого да фалшифицират изборите, за него или за нея. 

Един ден тази като стане президент - дупе да му е яко на всеки съсед и всеки, който има нещо общо с Русия.

 
/19.10.2017, 8:42/ 

сичките мамуни на клона :)

 
/16.10.2017, 15:19/ 

“Опасност от конгрес по български“ гласи заглавие в испанското онлайн-издание Лас Провинсиас; сайтът Астуриас либерал пише: “Още един конгрес по български - не и с моя глас“; в изданието Мадрид прогресиста четем: “Сближени покрай омразата, конгреси по български и остарели рани“ - хиляди подобни заглавия върлуват в испаноезичните онлайн и печатни издания. Участниците в тези конгреси по "български" образец пък биват наричани “български вождове“ или просто “българите“. Какво точно означава изразът congreso a la búlgara?

 

bla

meh

 
/10.10.2017, 14:10/ 

като видя, че нещо е народно - бягам далеч от него.

пример: салам народен, който признавам си - не съм опитвал от няколко години, но последния път, когато го опитах беше всичко друго, но не и салам. същото се отнася и за каймата със същото народно име.

другия пример е народна република българия, както и всички народни републики от коми блока - пълен шит построен върху основата на много черепи и кости и много национално предателство.

не мога да се сетя за нещо народно, което да става.

 
/9.10.2017, 12:40/ 

mi band master - тхе бест. тези руснаци ме учудват. откъде имат толкова време да си играят да ревърсват mi fit.

работи без проблем без инсталиран ми фит. тоест е пълен риплейсмънт.

има разлика в оценката на съня, сякаш ползва стар протокол на мифит.

и поддържа непрекъснато мерене на пулс, в реално време.

ми банд мастер е единстеното, което прави това.. и за разлика от смотания ми фит работи и на таблета ми - ми фита е крипълд да бачка само на телефони. някои телефони. и не на таблети.

крилълд крипъл.

единственото ми притеснение е, че е руско отроче и най-вероятно клаудва директно на сървърите на фсб, както mifit директно в мсс.

 
Етимология: художник 

откъде идва думата "художник"?

на руски "худеть" означава отслабвам

тогава откъде на къде художник значи "човек, който рисува", а не "човек, който отслабва"

оказва се художник е русизъм и идва от думата "худог", която навремето е значела "сведущ", "ловък".

от друга страна българския уикиречник се съгласява, че думата е русизъм, но твърди, че е старобългарска "хѫдожьникъ".

в крайна сметка в уикипедията е указано, че това понятие идва от готската (германска) дума handags, от там хѫдог -> худог -> художник. 

в края на 19ти век нашите зографи не са я използвали, явно е дошла след Освобождението с руснаците.

#етимология

 
/19.9.2017, 11:15/ 
 
/12.9.2017, 14:56/ 

четките на лидъл както и правите им ъгли са пълен боклук - постоянно сипят косми, но това се очакваше, цената е само 5 лв за 8 четки.

 
/5.9.2017, 8:37/ 

Допълнително отвратѐн съм. След като установих, че правите ми ъгли не са прави се ядосах на Практикер, че при поискана плоскост 30х40 те ми ги дават с по 1 мм по-малки.

Чакай малко, чакай малко... Да не би...?! Да, точно това е.... Нееееее.... проблема е в любимата ми ролетка.

Ролетките ми са криви до не май къде, обикновени ролетки за по 4-5 лв дават кошмарното отклонение от около 1мм на 50см.

Едната беше особено подвеждаща. Всичко е ок на 10см, на 20см, на 30 см и т.н. Обаче какво се случва на 13см - появява се изместване от около 0.1мм и това изместване нараства до 17ия см, след което до 20см грешката се изчиства. И това е от време на време в междудециметрията (нова дума). Пълен кошмар.

Още нещо - две абсолютно еднакви ролетки (оцветени в зелено и червено цвят електрик) - едната е кошмарно неточна, а другата почти няма проблем. Почти.

Като цяло - всички са верни до 10ия см.

Всичките обаче имат проблем с подвижната част в началото на лентата. Това мърдащо парченце трябва да компенсира измерването на вътрешни и външни размери, обаче това не се случва. На едната меренето на вътрешния размер беше ок, но на външен размер бяга с почти 1 милиметър.

Също така има значение дали лентата е била пречупвана. При пречупване се появява кривина, която заема място и това място се появява като грешка в измерването, въпреки че изглежда незначителна на пръв поглед. Едната имаше този проблем, но това поне не е фабричен дефект.

Желязната ми линийка (made in germany) дава отклонение от 0.5 мм на 50см.

Единственото коректно нещо се оказа една друга желязна линийка (Cassa) но тя е дълга само 30 см.

Шублерите ми са ок на 10ия см. На 15тия дигиталния и стандартния имат отклонение от 0.40 мм. Естествено, че вярвам на стандартния (тип нониус, с верние скала) купен преди 20год, когато реших, че е крайно време да си имам собствена сборка инструменти. Не че е някаква гаранция, но засега нямам с какво да сравня.

Общо взето още една вечер отишла в неконструктивни глупости.

А и вече не знам с какво да меря и откъде да намеря надежден измервателен инструмент.

 
/3.9.2017, 18:30/ 

„Избягваме да използваме религиозни символи, защото не искаме да изключваме религиозни убеждения. Ние сме компания, която зачита мултикултурализма и този принцип е илюстриран на „дизайна“ на опаковката“. източник

Това обясниха Лидъл за кръстовете, които са изтрили от снимката от Санторини.

Реално правят точно обратното - изтриват една култура и намаляват мултикултурализма.

п.с. щеше да е просто извратена толерантност, обаче се оказа двоен стандарт. Тук например не са махнали минаретата на джамията :)

 
За чемшира #3 

Гадинката, както я наричам, официално се казва "Cydalima perspectalis", Чемширен молец.

пораснал той изглежда така: 

Родом е от източна Азия.

още по темата:

http://xn--80atgp9ar.xn--b1amgyd9f.com/index.php?topic=1403.0

 

 
за чемшира #2 

преди време се бях притеснил, че чемшира в русе масово бива изтребен от някакви гаиднки, но днес видях, че има шанс за възстановяване. там където е бил изчистен прорастват нови клонки:

На други места, където не беше изрязан си стои все така сух. Погледнах отдолу - няма прорастъци.