Начало / Половинка / Разни картинки / Разни връзки / За мен / About me / RSS емисия
 

 

Записки Разни

 

Навални и Гиркин - след дебата 

С огромен интерес чаках сблъсъка между Навални и Гиркин.

Сега, когато е минал, за себе си мога да кажа, че да, сравнително удовлетворен съм от видяното и чутото. 

Това се очертаваше да е събитие по-интересно от протестите на 26 март. Много хора също го чакаха, но за голямо тяхно съжаление - скандалът не се състоя, не се ля кръв, нямаше пресягане през масата. Изчакваха се, нямаше пререкания и обиди, всичко беше цивилизовано. 

Навални беше малко по-емоционален (също и нездравословно отслабнал), Гиркин беше като статуя, имам чувството, че този човек не е способен на каквато и да било емоция. Изглежда във ФСБ ги избират такива.

Като цяло форматът на дебата беше идиотски, а водещия беше като ножче за пластилин. И защо трябваше да говорят само 120 мин, не мога да разбера, според мен те тъкмо загряха. Тъкмо щяха да се кажат интересните неща и дебатът свърши. Нека трае ако ще и 6 часа, после ще си го изгледаме от нета.

И докато за Навални мнението ми си остава непроменено (въпреки, че очаквах да е доста по-остър и нападателен), то за Гиркин определено вече имам друго мнение. По-рано, въпреки, че е прост убиец от службите, имах впечатление, че е умен политик. Така мислех. Бях впечатлен от него, той е от малкото лица останали от оригиналната акция през 2013-та в Крим и Донбас, който е още жив. Критикува Путин, имаше интересни гледни точки, които го отличаваха от останалата путинолизка сволоч. Бях заблуден от постоянството му и от хвърлянето на масата на разни факти, които не знаех. Сега разбрах, че е тъп националист. Имам предвид, не че всички националисти са тъпи (често е вярно), но този е толкова тъп и застинал в миналото, че просто съм втрещен.

Той не беше в Украйна заради някакви многоходовки (интересен термин от руското политическо пространство, който означава, че видиш ли, сега търпим загуби, но след Н хода, ше матираме противника), та да се върна - не е заради някакви многоходовачки, нее. Той всъщност вярва (поне така декларира), че като обедини цяла Русия, Украйна, Белорусия, Казахстан и т.н. - видиш ли, всичко щяло да се оправи. Икономиката щяла да се оправи. ####### Да, изведнъж страната щяла да стане силна и всичко да е наред като при СССР. Подобни наивни гледни точки от човек, който беше минитър на отбраната на ДНР и отговаряше за големи тактически проекти. Сякаш този представител на съвременна Русия е достатъчен за да онагледи цялата нея. Цялата тъпа военщина - прекрасни бойци и войници, но ужасни за живот в мирно време. Войната е тяхната съдба.

Още - защо е противник на запада.... тук хлъцнах, защото видиш ли, Запада бил виновен за Путин. Защото Запада помагал на Русия, в началото, и Путин бил отроче на запада и запада искал Русия да е бедна и да изнася само суровини. Този човек прави сериозни грешки при идентифицирането на причина и следствие. (Той дори не е бил в нито една западна държава, но знае всичко за запада).

На няколко пъти удобно се измъкна, че еди какво си било военна тайна и т.н. И това е при положение, че е напуснал ФСБ (по негови думи) още преди авантюрата в Украйна. Тоест нещата, за които не иска да говори не са военна тайна на Русия, но ако са военна тайна на Русия, значи цялото дело в Украйна е дело на Русия.

И още нещо, което ме възмути и при което си казах - този е не изпечен! този е патологичен лъжец - отговора му на въпроса за сваления Бойнг. Той продължава да твърди, че не са имали Бук. При десетките доказателства и снимки на бука, той продължава да твърди, че бука не бил техен. Твърди също, че не е писал съобщението в Туитър, с което се хвали за сваления самолет. Не се впуска да обяснява кой му е завзел туитъра.

Въобще впечатлението ми за умния Гиркин се изпари, на негово място дойде неповратливия, негъвкав Гиркин, типичния военен, на който са му забити някакви твърдения в главата и той ще ги повтаря до смърт - своята и на другите.

За мен беше загадка, защо Гиркин предложи този дебат? Какво очакваше? Да повиши рейтинга си? Изключитлено неудовлетворителен е отговорът му на въпроса "Защо се съгласихте на този дебат" беше "За да прочета в очите на Навални дали мисли това което казва". Моля? Не можа ли да измисли нещо по-правдоподобно? Навални се измъкна от този въпрос - щом не съм запомнил какво е казал. ###### (Ясно е че и двамата се явиха там за да трупат точки, за да се чуе името им, за да се разбере за каузата им.)

От цялата работа само едно нещо ме притеснява - Навални избяга от някои теми. Дали го направи, защото е съгласен с Гиркин или го направи, за да не загуби електорална поддръжка? Дано да е второто, защото му е нужен всеки процент.

П.С. когато говоря за Русия имам предвид конкретно путинова Русия, не онази европейска цивилизована Русия, която можеше да бъде, а тази самоизолирана, военизирана и лумпенизирана, която е в момента. Дано да дойде време, когато се завърнат в света.

П.С2. четейки отзивите за дебата в руското пространство основните отзиви са следните: поддръжниците на Гиркин твърдят, че Гиркин е размазал Навални, поддръжниците на Навални твърдят обратното, като има и доста гласове на недоволство, че Навални не е бил достатъчно остър и нападателен и е оставил Гиркин да се измъкне по най-интересните теми - Крим и Донбас..