Начало / Половинка / Разни картинки / Разни връзки / За мен / About me / RSS емисия
 

 

Записки Разни

 

Чемшира измира 

В послените години някаква гадна буболечка е нападнала чемширите и чемшироподобните (видях едно с листа подобни на чемшир, но не така заоблени) и яко ги унищожава. Преди година чемшира на един приятел замина (на 20 км от Русе). Тази година цяло Русе е пламнало.

Това е доста жалко защото чемшира е готин храст. 

Пред един блок покрай, който често минавам:

Няколко седмици по-късно кметските служби се задействаха и очистиха района. Отначало се ядосах, че само режат, но не полагат грижи да пръскат, но това, оказа се, е добро нещо да се направи, и то в комплект с изгаряне на поразените храсти. Дано като са ги изнесли да са ги изгорили.

Гадината обича само чемшир, не яде друго:

Буболечката има много добър камуфлаж. На живо не успях да видя, видях я чак след като огледах снимките от близо на компютъра.

Ето го и буболеча дето унищожи всички чемшири в Русе:

 

Това е от чемшира до кръговото:

 

Гадината нападна и чемшира на селото ми.

Нелито пръска два пъти с инсектицида за овошките (не помня името му). Аз също пръсках веднъж вътре в самия храст - за да достигна до всяка клонка и листенце.

В агроаптеката ми препоръчаха Циклон, но получихме отзиви, че други хора са се справяли и с Нуреле. Взех и двете и ще им направя адски коктейл. Трябва да се пръска с повишена доза - на около 150% от нормалното, като се пръска на всеки 4-5 дена, като не бива да се подминава и земята под храста. Сухите клонки се премахват и изгарят, защото гъсеници може и да няма, но яйцата им са там.

П.С. На улица Баба Тонка има и цяло дърво. Казват, че е на 200 години. Дано да е оцеляло.

 
/31.7.2017, 15:08/ 

Отчаян съм - имам 5 прави ъгъла в къщи и нито един от тях не е 90°. 

Първо си купих обикновен китайски ъгъл, защото бях убеден, че не може нещо толкова елементарно като правия ъгъл да се обърка. Е, китайски некачествени стоки, не е 90°. Вдигнах рамене и си казах "какво очаквам от ъгъл за няколко левчета".

После си купих някакъв френски прав ъгъл за около 25-30 лв от мосю бриколаж и бях убеден, че след като съм изсипал толкова пари за нещо толкова елементарно, то не може да не е право. Оказа се обаче, че може. Научих се, че може и да е скъпо и пак да е скапано.

После си купих комплект от 3 прави ъгъла с различни големини от Лидл. В стоките на Лидл имам някакво натрупано с годините доверие. Бях убеден, че след като те оказват контрол не може да допуснат неправи прави ъгли. Пак бях горчиво опроверган. 

Най-малкия от трите не беше настройваем въобще, но другите два бяха - имат едно малко винтче с помощта на което, като се развие и може да се настрои правотата на ъгъла. Което в последствие се оказа невъзможно, заради разни контруктивни глупости.

Колкото и да ги настройвах, все ми бягаха ъглите на детайлите (т.е. не бяха 90°). Тъкмо започвах поредната порция скубане на коси, когато се сетих от къде идва проблема - рамената на шибаните им ъгли не са еднаква ширина - на единия от тях в началото рамотп е широоко 40.02 мм, а в края е 41.4 мм.

След всичката тази вакханалия вече не вярвам и на цифровия ъгломер, който имам. Нещо повече, не вярвам на нито един прав ъгъл в къщи било то на плот, мебел, или каквото и да било.

Направо се чудя как се движи световната икономика.

 
/28.7.2017, 13:05/ 

граматически нацист съм

дразни, когато другите пишат и не рачат да се поправят:

"сажелявам", вместо правилното "съжалявам"

"това му се отдава", вместо правилното "това му се удава"

"оказвам посоката", вместо правилното "указвам посоката"

"претенций", вместо правилното "претенции"

и аз правя грешки (пиша с малки букви и пропускам знаци), но поне знам, че го правя и когато го правя, и защо го правя

 
/25.7.2017, 18:46/ 

загледах се в тази снимка.. грешна е по-много начини:

  • сутринта ще станеш СЪС слънцето - нямаш шанс да спиш до късно. Съдейки по зеленината през прозореца е може би май-юни. През май месец слънцето изгрява някъде към 5:00 (проверих в нета) и единственото, което може да те спаси е завивката.
  • при което се чудя... тия в хималаите ли се намират? или в исландия? какви дебели завивки! през зеления сезон - късна пролет-лято?
  • И печката гори! тия ще се сварят за едната снимка.
  • щом е толкоз студено - непременно по тумани. и с домашни чехли. по тоз мрамор няма да е много топло да се ходи.
  • загледах се пак в стъклото, може да не се вижда къде са лепени двете стъкла, а може да е едно стъкло - дизайнерско, извито, цифра, братче.
  • няма компютър. тия хора само през телефоните ли си влизат в нета? ще си развалят очите.
  • тия рога горе, само като ги погледна и съня си отива. Това си е истински дамоклиев меч.

 тъй, че, ъм, не ща.

 
Навални и Гиркин - след дебата 

С огромен интерес чаках сблъсъка между Навални и Гиркин.

Сега, когато е минал, за себе си мога да кажа, че да, сравнително удовлетворен съм от видяното и чутото. 

Това се очертаваше да е събитие по-интересно от протестите на 26 март. Много хора също го чакаха, но за голямо тяхно съжаление - скандалът не се състоя, не се ля кръв, нямаше пресягане през масата. Изчакваха се, нямаше пререкания и обиди, всичко беше цивилизовано. 

Навални беше малко по-емоционален (също и нездравословно отслабнал), Гиркин беше като статуя, имам чувството, че този човек не е способен на каквато и да било емоция. Изглежда във ФСБ ги избират такива.

Като цяло форматът на дебата беше идиотски, а водещия беше като ножче за пластилин. И защо трябваше да говорят само 120 мин, не мога да разбера, според мен те тъкмо загряха. Тъкмо щяха да се кажат интересните неща и дебатът свърши. Нека трае ако ще и 6 часа, после ще си го изгледаме от нета.

И докато за Навални мнението ми си остава непроменено (въпреки, че очаквах да е доста по-остър и нападателен), то за Гиркин определено вече имам друго мнение. По-рано, въпреки, че е прост убиец от службите, имах впечатление, че е умен политик. Така мислех. Бях впечатлен от него, той е от малкото лица останали от оригиналната акция през 2013-та в Крим и Донбас, който е още жив. Критикува Путин, имаше интересни гледни точки, които го отличаваха от останалата путинолизка сволоч. Бях заблуден от постоянството му и от хвърлянето на масата на разни факти, които не знаех. Сега разбрах, че е тъп националист. Имам предвид, не че всички националисти са тъпи (често е вярно), но този е толкова тъп и застинал в миналото, че просто съм втрещен.

Той не беше в Украйна заради някакви многоходовки (интересен термин от руското политическо пространство, който означава, че видиш ли, сега търпим загуби, но след Н хода, ше матираме противника), та да се върна - не е заради някакви многоходовачки, нее. Той всъщност вярва (поне така декларира), че като обедини цяла Русия, Украйна, Белорусия, Казахстан и т.н. - видиш ли, всичко щяло да се оправи. Икономиката щяла да се оправи. ####### Да, изведнъж страната щяла да стане силна и всичко да е наред като при СССР. Подобни наивни гледни точки от човек, който беше минитър на отбраната на ДНР и отговаряше за големи тактически проекти. Сякаш този представител на съвременна Русия е достатъчен за да онагледи цялата нея. Цялата тъпа военщина - прекрасни бойци и войници, но ужасни за живот в мирно време. Войната е тяхната съдба.

Още - защо е противник на запада.... тук хлъцнах, защото видиш ли, Запада бил виновен за Путин. Защото Запада помагал на Русия, в началото, и Путин бил отроче на запада и запада искал Русия да е бедна и да изнася само суровини. Този човек прави сериозни грешки при идентифицирането на причина и следствие. (Той дори не е бил в нито една западна държава, но знае всичко за запада).

На няколко пъти удобно се измъкна, че еди какво си било военна тайна и т.н. И това е при положение, че е напуснал ФСБ (по негови думи) още преди авантюрата в Украйна. Тоест нещата, за които не иска да говори не са военна тайна на Русия, но ако са военна тайна на Русия, значи цялото дело в Украйна е дело на Русия.

И още нещо, което ме възмути и при което си казах - този е не изпечен! този е патологичен лъжец - отговора му на въпроса за сваления Бойнг. Той продължава да твърди, че не са имали Бук. При десетките доказателства и снимки на бука, той продължава да твърди, че бука не бил техен. Твърди също, че не е писал съобщението в Туитър, с което се хвали за сваления самолет. Не се впуска да обяснява кой му е завзел туитъра.

Въобще впечатлението ми за умния Гиркин се изпари, на негово място дойде неповратливия, негъвкав Гиркин, типичния военен, на който са му забити някакви твърдения в главата и той ще ги повтаря до смърт - своята и на другите.

За мен беше загадка, защо Гиркин предложи този дебат? Какво очакваше? Да повиши рейтинга си? Изключитлено неудовлетворителен е отговорът му на въпроса "Защо се съгласихте на този дебат" беше "За да прочета в очите на Навални дали мисли това което казва". Моля? Не можа ли да измисли нещо по-правдоподобно? Навални се измъкна от този въпрос - щом не съм запомнил какво е казал. ###### (Ясно е че и двамата се явиха там за да трупат точки, за да се чуе името им, за да се разбере за каузата им.)

От цялата работа само едно нещо ме притеснява - Навални избяга от някои теми. Дали го направи, защото е съгласен с Гиркин или го направи, за да не загуби електорална поддръжка? Дано да е второто, защото му е нужен всеки процент.

П.С. когато говоря за Русия имам предвид конкретно путинова Русия, не онази европейска цивилизована Русия, която можеше да бъде, а тази самоизолирана, военизирана и лумпенизирана, която е в момента. Дано да дойде време, когато се завърнат в света.

П.С2. четейки отзивите за дебата в руското пространство основните отзиви са следните: поддръжниците на Гиркин твърдят, че Гиркин е размазал Навални, поддръжниците на Навални твърдят обратното, като има и доста гласове на недоволство, че Навални не е бил достатъчно остър и нападателен и е оставил Гиркин да се измъкне по най-интересните теми - Крим и Донбас..